Hukukun Temel Kavramları-Hukukun kavramları nasıl oluşmuştur?

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI VE HUKUK DÜZENLEMELERİ NASIL OLUŞMUŞTUR?

hukukun-temel-kavramlari
Hukukun temel kavramlari ve hukuk düzenlemeleri nasıl oluşmuştur?

Hukukun amacı insanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini ve bunlar dışında kalan ve gerekli gördüğü bazı olguları düzenlemek suretiyle toplumun sağlıklı bir şekilde devamını sağlayabilmektir. Hukuk bu amacına yüzyıllar boyunca oluşturduğu temel hukuk kavramları ile müesseseleriyle ve ilkeleriyle ulaşmaya çalışır.


Hukukun kavramları temelde bir soyutlamalar bütünüdür. Soyutlama, insan zihninin kendi dışındaki şeyleri düşünmenin konusu haline getirebilmesini ifade eder. Soyutlama yeteneği sayesinde insanlar kendi dışındaki şeyleri, durumları veya olayları genel ve soyut "kavramlar" olarak ifade ederler.


Hukukçular düzenlemek istedikleri özel ve somut bir olguyu zihinlerinde soyutlama yoluyla genel ve soyut bir kavram olarak adlandırırlar. Örneğin iki kişi arasındaki bir tür ilişkiye bu “temsil ilişkisidir” derler ve böylece bu somut ve özel ilişki “temsil ilişkisi” şeklinde genel ve soyut bir kavram olarak adlandırılır.


Bundan sonra oluşturulan hukuki kavramlara çeşitli yüklemelerde bulunurlar ve böylece hukuki önermeler oluştururlar. Genellikle bu ilişkiye karşılık olacak şekilde koydukları kavram tanımlanır. Böylece hukuk kavramlarının sınırları belirlenir. Ardından bu kavrama ait düzenlemeler kurallar hukuk politikası doğrultusunda oluşturulur.


Borçlar Kanunu m. 40:
Yetkili bir temsilci tarafından bir başkası adına ve hesabına yapılan hukuki işlemin sonuçları, doğrudan doğruya temsil olunanı bağlar... 
 
Borçlar Kanunundaki bu hüküm bir hukuki önermedir. Bu önermede temsilci ve temsil olunan arasındaki hukuki ilişki düzenlenmiştir. Fakat dikkat edilirse bu önerme oluşturulmadan önce "temsil", "temsilci" ve "temsil olunan" kavramları oluşturulmuş ve bu kavramlara belirli yüklemeler yapılarak hukuki önerme-hukuk kuralı oluşturulmuştur.


Kavramlar ve kavramlar arasındaki ilişkilerin belirtilmesi yoluyla müesses nizam(müesseseler) oluşturulmuştur. Örneğin yukarıda örneğini verdiğimiz temsil ilişkisini düzenlemek amacıyla oluşturulan kavramlar ve kurallar aracılığıyla bütünlüklü bir yapı temsil müessesesi oluşturulmuştur. Oluşturulan hukuki müesseselerin de kendi aralarındaki ilişkilerinin düzenlendiği daha bütüncül üst yapı oluşturulmuştur.  Bu üst yapılar da düzenleme konuları olan somut olguların niteliklerine göre ayrı ayrı adlandırılmışlardır: aile hukuku, borçlar hukuku, iş hukuku vb. gibi.


Bu düzenlemeler hukukun şekli kaynaklarında kendini göstermektedir. Mesela borçlar hukukunun kurallarının düzenlendiği şekli kaynak olan Türk Borçlar Kanunu’nun genel hükümler kısmında temsil kavramı ve temsil müessesesine ilişkin kurallar bulunabilir.


Diğer yandan hukukun sadece kanunlardan ibaret  olmadığını hukuk kavramlarının münhasıran pozitif hukuk düzenlemelerinde olmayacağını bunun yanında ilmi çalışma ve yargı kararlarında da hukuk kavram ve müesseselerine yer verilebileceğini belirtmek gerekir.



Özel ve somut olgular
  (SOYUTLAMA) 
 Hukukun kavramları(nosyon)
Hukuk kuralları 
Hukuki müesseseler
Eşya hukuku, aile hukuku vb. 




turanozkaya.blogspot.com - hukukun kavramlari - hukukun temel kavramlari - nasıl olusmustur - teknik hukuk

0 yorum:

Yorum Gönder