BAŞLARKEN

  • BAŞLARKEN


    Merhaba genç sigortacılar ailesi; genç bir hukukçu olarak daha başarılı ve aydınlık bir yarın için bir araya gelmiş olmanızı çok değerli buluyor ve sizleri takdir ediyorum. Gençlerin şahsi menfaatlerinin dışında insanların ortak menfaati adına çaba sarf ediyor olması gelecek adına beni umutlandırıyor. Sizin bu güzel girişiminize benim de bir katkımın olması amacıyla sigortacılığın hukuki boyutuyla ilgili fazla tekniğine girip sizleri sıkmayacak şekilde yazılar yazmak istiyorum. Bu yazılar vesilesiyle ümit ediyorum ki sizler işin hukuki boyutunu öğrenirken ya da biliyorsanız  bunları hatırlamış olurken ben de sigortacılığa dair bir şeyler öğrenmiş olurum.

     Hizmet sektörünün içinde bulunan bütün alt sektörlerde olduğu gibi sigortacılık sektöründe de sektör çalışanlarının hukuki açıdan bilinçlenmiş olması sektörün  geleceğinin sağlıklı olabilmesi için önemlidir. Sözleşme esnasında aydınlatma ve diğer yükümlülüklerini bilen ve bunları yerine getiren  bir sigortacı yaptığı sözleşmeden dolayı kendi aleyhine bir sonuçla muhtemelen karşılaşmayacaktır. Ayrıca bu durumun sigortacının verdiği hizmetin kalitesini ve müşteri memnuniyetini de artıracağı şüphesizdir. Yeri gelmişken belirtmek isterim ki son zamanlarda sigortacıların yaptığı sözleşmelerin önemli bir kısmı tüketici işlemi kapsamına ve dolayısıyla tüketici hukuku kapsamına alınmıştır. Tüketici hukukundaki tüketici lehine düzenlemeler sigortacıları eskiye nazaran iş ve işlemlerinde daha özenli olmaya ve daha fazla prosedürü yerine getirmeye mecbur etmiştir. Bunların bilinmesi iyi bir sigortacı olma amacıyla hareket eden genç sigortacı için kanaatimce zarurettir.

     Ayrıca sigorta sektöründe hizmet genelde acenteler aracılığıyla sağlanmaktadır dolayısıyla acenteler sektörde önemli bir konum ihtiva etmektedir. Acenteye ilişkin TTK’un da düzenleme olmasına karşın sigorta acenteliği özel bir kanunla 5684 sayılı Sigortacılık Kanunuyla düzenlenmiştir. Bu kanunda bir sigorta acentesinin yetkileri, hakları ve borçları düzenlenmiştir. Bu nedenle bir sigorta acentesinin bu kanunun hükümlerini genel hatlarıyla kendini ilgilendirdiği kadarıyla bilmesi de önem arz etmektedir.

     Bu yazı serisinde genel olarak sigortacılığın tarihi, acentelik ve sigorta acenteliği, hukukumuzda kabul edilmiş olan sigorta türleri ve bunlara ilişkin hukuki bilgiler ve genel hatlarıyla sözleşme hukukuyla ilgili yazılar yazma düşüncesindeyim. Sizin önerileriniz doğrultusunda da farklı konuları ele alabiliriz. Tekrardan bu yazıların faydalı olmasını diliyorum bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşça kalın.


TURAN ÖZKAYA 

0 yorum:

Yorum Gönder