HUKUK TEKNİĞİNİN ÖNEMİ

hukuk kuramı hukuk kurumu


HUKUKUN UYGULANMASINDA HUKUK TEKNİĞİNİN ÖNEMİ


     Hukuk uygulayıcılarının vazifesi genel ve soyut kuralları özel ve somut olaylara uygulamaktır. Genel ve soyut kuralların zihnin soyutlama yeteneği sayesinde ne şekilde oluşturulduğunu başka bir yazımızda bahsettik; bu işlem esnasında zihin, özel bir halden genel bir kurala giderek akıl yürütmekte yani endüksiyon(tümevarım) yapmaktadır. Kuralın uygulanması esnasında ise zihin genel bir kuraldan yola çıkarak özel bir olaya dair akıl yürütmekte yani dedüksiyon(tümdengelim) yapmaktadır. Bu akıl yürütmeleri öğrenmemiş bir zihnin doğru uygulama yapamayacağı aşikardır.

     Hukuk eğitimi almamış bir insanla bir hukukçunun herhangi bir olaya bakışı tamamen farklıdır. Hukuk eğitimi almayan kişi olayı metotsuz gelişigüzel yorumlarken hukukçu olayı tamamen metotlu ve olabildiğince objektif yorumlar ve akıl yürütmesini 3. kişilere karşı gerekçelendirir. Bu süreç olabildiğince objektif ve duyguların dışarıda bırakıldığı* ana aktörün zihin olduğu teknik bir süreçtir.

     Hukukun uygulanması aşamasında içinden izlenmesi gereken süreç teknik bir süreçtir. Bu sürecin sonucunda şekli açıdan doğru sonuçlar elde edebilmesi için hukukçu:

1. Hukuk kavramlarını, hukuki müesseseleri ve bunların dış dünyadaki karşılıklarının ne olduğunu ne olabileceğini
2. Hukuk müesseselerinin kendi aralarındaki münasebetlerini
3. Hukuki müesseselere uygulanacak hukuk kurallarını bilmelidir ve
4. Zihnini dedüksiyon yöntemine alıştırmış olmalıdır.

Bunları başarabilen hukuk uygulayıcısı hukuk tekniğine sahip başarılı bir hukukçudur.

YASALARIN YAPIMINDA HUKUK TEKNİĞİNİN ÖNEMİ


     Hukuk tekniği, sadece hukukun uygulamasını kapsayan kavram olmanın ötesinde yasaların yapılması aşamasını da kapsar. Hukuk tekniği dikkate alınmadan yapılan bir hukuki düzenleme var olan hukuki düzenlemelerle çelişebilir. Hukuk düzenlemeleri kendi içinde uyumlu bir bütündür. Ayniyet ve çelişmezlik ilkeleri göz ardı edilerek yapılan düzenlemeler uyum ve düzeni bozacaktır. Gücünü kolay değişmezliğinden, genelliğinden ve çelişmezliğinden alan hukukun bu durumda uygulanma kabiliyeti azalacaktır.

     Ayrıca hukuk tekniğinden mahrum yasa koyucusunun koyduğu kurallar dış dünyada düzenlenmek istenilen olgulara müdahale edebilme yeteneğinden yoksun olabilir. Bu durum da yasanın kadük kalmasına işlevini yerine getirememesine sebep olabilir. Yasanın işlevsizliği yasa koyucunun otoritesinin sarsılmasına da dolaylı yoldan etki edecektir.



AV. TURAN ÖZKAYA




* Tamamen duyguların dışarıda bırakılabileceğini düşünmüyorum fakat duygular bu süreçten ne denli dışlanabilirse o derece şekli açıdan doğru sonuçlar elde edilecektir. Ayrıca sonucun hak ve nesafete uygunluğu başka bir konudur.

* teknik hukuk, teknik hukuk kuramı. teknik hukuk okulu

0 yorum:

Yorum Gönder