HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI KARARI - HAGB NEDİR?


5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 231. maddesinde düzenlenen Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) kararı, sanık hakkında mahkumiyet hükmüne bağlanan sonuçların ortaya çıkmasını engelleyen ve sanığa ikinci şans verilmesini sağlayan bir ceza muhakemesi kurumudur.          

Belirli şartların mevcut olması durumunda verilebilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı; sanık hakkında kurulan mahkumiyet hükmünün açıklanmasını ve bu anlamda hukuk aleminde sonuç doğurmasını engeller. Keza kişi hakkında HAGB kararının verilmesi durumunda bir mahkumiyet hükmünün varlığından söz edilemez.  Nitekim bu özelliği itibariyle de -suç konusu fiilin varlığı sabitse- HAGB kararı sanığın lehinedir.

HAGB kararının hukuki niteliği, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 231/5. maddesinde doğrudan kanun tarafından ifade edilmiştir. Anılan kanun maddesinde “Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukuki sonuç doğurmamasını ifade eder.” denilmek suretiyle HAGB kararı verilmesi durumunda kurulan mahkumiyet hükmünün kişi hakkında hiçbir hukuki sonuç doğurmayacağı belirtilmiştir.

Hakkında HAGB kararı verilen sanık, denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemezse ve diğer yandan hakim tarafından belirlenen yükümlülüklere de uygun davranırsa CMK. 223/8. maddesine istinaden davanın düşmesine karar verilir. HAGB kararı verildiği andan düşme kararının verileceği ana kadar dava dosyası derdest olarak kalır bu nedenle kişinin sanık sıfatı devam eder.


 HAGB KOŞULLARI (ŞARTLARI) – CMK. 231

  1. Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûmiyetinin olmaması

Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkumiyetinin bulunup bulunmadığının tespit edilmesi için adli sicil kaydına bakılmaktadır. Yalnız burada önemle belirtmek gerekir ki adli sicil kaydından silinmiş veya silinmesi için gerekli şartlar oluşmuş olmasına rağmen silinmemiş mahkumiyet kayıtları HAGB kararının verilmesine engel olmayacaktır. (Bakınız: Adli sicil kayıtlarının silinmesi) Ayrıca meri 5352 sayılı Adli Sicil Yasası hükümlerince silinmiş adli kayıtların görüldüğü arşiv kayıtlarının da dosya kapsamına getirilmelidir. Her ne kadar arşiv kaydına alınmış kayıtlar HAGB kararının verilmesine bir engel oluşturmasa da bu husus sanığın suç işlemeye eğiliminin ve yeniden suç işleyip işlemeyeceğinin kanaatine varılmasında yol gösterici olacaktır. Bu doğrultu da bakınız CGK KARARI.

  1. Sanığa verilen cezanın, 2 yıl veya daha az süreli hapis cezası veya adli para cezası olması      

Hapis cezası yönünden üst sınır 2 yıl olarak belirtilmiş olmakla birlikte adli para cezası yönünden üst sınır belirtilmemiştir. Dolayısıyla herhangi bir adli para cezasında üst sınıra takılmaksızın hükmün açıklanması geri bırakılabilir. Ayrıca belirtmek gerekir ki hem hapis hem adli para cezası verilmesi durumunda da hapis cezasının 2 yıldan fazla olmaması koşuluyla hükmün açıklanması geri bırakılabilir. 

  1. Sanığın yeniden suç işlemeyeceği kanaatine varılması

Sanığın suça eğiliminin belirlenmesi ve dolayısıyla yeniden suç işleyip işlemeyeceği konusunda doğru kanaate varılması bakımından yukarıda da belirtildiği gibi sanığın adli sicil kayıtlarının yanında adli sicil arşiv kayıtlarına da bakılması önem arz etmektedir.  

  1.  Mağdurun veya kamunun uğradığı zararın; aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi

Yargıtay kararlarında manevi zararların giderilmesinin bu şart kapsamında değerlendirilmeyeceği ve sanığın tazmin suretiyle tamamen gidermesinin istendiği bu zararın kanaat verici basit bir araştırmayla belirlenebilecek maddi zarar olduğu belirtilmiştir.  

  1. Sanığın kabul etmesi
  1. Suçun Anayasa’nın 174’üncü maddesinde belirtilen inkılap kanunlarında yer alan suçlardan olmaması

HAGB SİCİLE İŞLER Mİ?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB ) kararları adli sicil kaydına işlenmez dolayısıyla adli sicil kaydında görülmez. Cumhuriyet savcılıklarından veya e-devlet üzerinden bir kuruma veya özel bir şirkete verilmek üzere alınan adli sicil kayıtlarında HAGB kararı görülmez.  Fakat CMK. 231/13 maddesi kapsamında bir soruşturma veya kovuşturmaya bağlantılı olarak sadece hakim ve savcıların görebileceği özel bir sisteme kaydedilir.

HAGB İTİRAZ DİLEKÇESİ

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması(HAGB) kararının sanığa tefhim veya tebliğinden sonraki 7 gün içerisinde kararı veren mahkemeye HAGB itiraz dilekçesi ile veya mahkeme tutanağına geçirilmek suretiyle itiraz edilmesi gerekmektedir. Mahkeme itiraz dilekçesini önce kendisi değerlendirir haklı görmezse itirazı incelemeye yetkili merciye gönderir.  

2019 tarihli bir Ceza Genel Kurulu kararına göre de mahkemenin verdiği HAGB kararına karşı; itirazı inceleyen mahkeme işin esasına girecek ve bir hukuka aykırılık tespit etmesi durumunda HAGB kararını kaldırabilecektir. 


hagb itiraz
HAGB kararına itiraz dilekçesi

HAGB itiraz
HAGB itiraz dilekçesi



HAGB SONRASI SUÇ İŞLEME

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB ) kararı sonrasında sanık, 5 yıllık denetim süresi içerisinde mahkemece belirlenen denetimli serbestlik tedbirine aykırı davranması halinde veya kasıtlı yeni bir suç işlemesi halinde açıklanması ertelenen (geri bırakılan) hüküm açıklanır.

HAGB kararına uyulmaması nedeniyle hükmün açıklanmasında sanığın, denetimli serbestlik tedbiri olarak belirlenen yükümlülüğe uymaması durumu ve kasti yeni bir suç işlemesi durumu farklılık arz etmektedir.

Sanığın yükümlü olacağı denetimli serbestlik tedbiri HAGB kararında belirtilir. Hagb kararına uyulmaması nedeniyle açıklanan hükmü mahkeme, kendisine yüklenen yükümlülükleri yerine getiremeyen sanığın durumunu değerlendirerek; cezanın yarısına kadar belirleyeceği bir kısmının infaz edilmemesine ya da koşullarının varlığı halinde hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine karar vererek yeni bir mahkûmiyet hükmü kurabilir.

Diğer yandan denetim süresi olan 5 yıl içerisinde sanık, kasıtlı yeni bir suç işleyebilir. Bu durumda Hagb kararına uyulmaması nedeniyle mahkeme, açıklanması geri bırakılan (ertelenen) hükmü yeniden bir değerlendirme yapmadan aynen açıklayacaktır. 


AV. TURAN ÖZKAYA





0 yorum:

Yorum Gönder